lördag 21 december 2013

Tråkigt när man inte kan klara sig själv

Högskolan är ingen dans på rosor och ännu tuffare blir det ens hjälpmedel istället blir själpmedel. Som tex i tordags så hade jag planerat att sätta mig och läsa en artikel till mitt artikelseminarium jag hade till dagen där på. När jag öppnar min pdf rabblar talsyntesen istället för texten upp massa siffror? What? 

Jag tänkte att jaja, jag får väl scanna över min pdf till ett Word dokument. Lätt fixa! Not! Det gick ju inte! Det blev bara ett blankt papper, texten ville inte följa med. Då funderade jag på om det kanske gick att klistra och klippa manuellt? Nähä inte det heller. 

Nu började paniken smyga på. Jag måste ju få läst artikeln. Det återstod bara en lösning! Läsa den själv med mina egna två ögon, även om det skulle ta mig en halv evigheter. 

Jag satte igång att läsa. Men eftersom texten var skriven med akademisk och kompleserad engelska blev det problem så fort jag stötte på ett ord jag inte kände igen eftersom jag inte kan ljuda ut ordet. Men då tänkte jag i min enfald att jag ska säkert först sammanhanget av meningen ändå, som jag brukar kunna göra. Men nej det gick inte. Saknades det ett ord kollapsade hela meninge och jag kunde inte få ut nått. 

Vad skulle jag göra nu! Seminariet var ju dagen efter! Jag blev så klart ledsen och kände mig dum och hjälplös. Maktlös framför allt. Nu började tårarna strömma. Varför kunde inte jag vara som alla andra?

Efter mitt lilla utbrott sneglade jag bort mot min man som satt på andra sidan soffan. Snyftade och frågade snällt om han skulle kunna läsa högt för mig. Jovisst kunde han väl det. Jag märkte att han inte var direkt lycklig över att behöva hjälpa mig med detta vid halv tio på kvällen( jag hade börjat krångla med talsyntesen vid åtta på kvällen). Vilket gjorde mig irriterad även om jag absolut förstod honom. 

Jag kände mig så fruktansvärt hjälplös och så långt i från självständig det bara gick. Det är en av de värsta känslorna att känna tycker jag. Jag har svårt att be om hjälp och det tog mig emot. Det är tråkigt att man som student med funktionsnedsättning inte ska kunna klara sig själv bara för att ens hjälp medel inte fungerar.